Rivarimummot kostavat – Huijarikomedia naurattaa pian Suomenniemellä


 

Sirkku Salmensuo esittää mummoista Toini Karjua ja Jukka Halttunen mummojen päät pyörälle pistävää Toni-Heikki Hurmakiveä.

 

Suomenniemen nuorisoseurantalosta kuuluu hihitystä.

Sirkku Salmensuo ja Jukka Halttunen esiintyvät näyttämöllä ja muuta työryhmää naurattaa.

– Toivon, että myös katsojat uskaltaisivat nauraa. Meitä ainakin naurattaa. Meillä on ollut hulvattoman hauskaa harjoituksissa, Salmensuo kertoo lavalta alas astuttuaan.

Nuorisoseura harjoittelee vielä pari viikkoa Käki kukkuu kostoa -näytelmää. Se on Anne Kokkosen kirjoittaman Käki-trilogian kolmas osa. Käki kukkuu kostoa on huijarikomedia, jossa huumorin keinoin otetaan kantaa myös Mikkelin suuntaan.

– Kaupunki voi viedä Suomenniemeltä kaiken, mutta nuorisoseuraa ja näytelmiä ne ei pysty viemään, Suomenniemen nuorisoseuran puheenjohtaja, näytelmässä Lahja-mummoa esittävä Ritu Ruhanen toteaa.

Näytelmässä rivitalossa asuvat mummot joutuvat tulemaan toimeen ilman monia palveluita. Toini, Kaisa, Lahja ja Aulikki päättävät yhdessä kostaa kylään ilmaantuneelle Halttusen esittämälle huijarille. Yksi näytelmän teemoista on yhteistyö ja toisten auttaminen.

– Niinhän tämä varmaan menee, että tämmöiset Toini Karjut jää tänne rivitaloihin. He hoitavat ja huolehtivat toisistakin, Salmensuo naurahtaa roolihahmonsa nimeen viitaten.

 

Salmensuo on ollut suomenniemeläisten näytelmien kantavia voimia. Hän tekee nyt muutamia vuosien jälkeen paluun näyttämölle.

– Eläkkeellä taas joutaa. Olen aina tykännyt näyttelemisestä ja meillä on aina täällä hyvä porukka. Täällä unohtuu kaikki murheet, Salmensuo kertoo.

Käki kukkuu kostoa on ohjaaja Sami Sivosen toinen ohjaus Suomenniemellä. Pirkkalassa asuva Sivonen käy Suomenniemellä parin viikon välein vetämässä työryhmälle pitkät, neljän tunnin harjoitukset.

– Jo edellisen näytelmän aikaan täällä huomasin, että porukka on todella ennakkoluulotonta. He ottavat kaikki ideat vastaan. Sitten kun niitä on kokeiltu, voidaan puhua, että oliko tässä järkeä. Kukaan ei heti tyrmää mitään, Sivonen kehuu suomenniemeläisiä.

Näytelmässä lavalla on seitsemän näyttelijää. Tekemistä on ollut myös lavastuksessa, puvustuksessa ja tekniikassa.

– Monilla täällä on vuosikymmenien tausta teatterista. He tietävät, mitä on teatterin teko. Olemme vetäneet todella pitkiä harjoituksia ja näyttelijät ovat jaksaneet ne hyvin, Sivonen sanoo.

 

Konkareiden lisäksi lavalla nähdään myös ensikertalaisia. Kyläpoliisina ensiesiintymisensä tekee 25-vuotias Tuulikki Salopelto.

– Veli on ollut monessa näytelmässä mukana. Nyt ajattelin, että jos velikin pystyy, niin kyllä minäkin, Salopelto kertoo.

Hän houkutteli ensimmäistä kertaa esiintymään myös siskonsa Hannele Loisan, joka esittää mummoista Aulikkia. Salopelto kertoo, että on nauttinut näytelmän tekemisestä.

– Esitykset jännittää. Aika näyttää, miten näytökset menevät, Salopelto toteaa.

Käki kukkuu kostoa esitetään kaikkiaan kymmenen kertaa.

Ohjaaja Sami Sivonen näytti harjoituksissa Jukka Halttuselle, miten Toni-Heikki voisi asetella jalkansa tuolille.

 

Ohjaaja Sivonen kertoo, että 20. maaliskuuta ensi-illassa oleva näytelmä on hyvässä vaiheessa.

– Tein ison työn, että sovitin tekstin omaan rytmiini sopivaksi. Nyt näytelmässä on vauhdikas rytmi ja paljon tapahtumia mutta yleisö pysyy kärryillä, Sivonen sanoo.

– Osalla näyttelijöistä on paljon tekstiä, niin niitä vielä harjoitellaan. Jokainen osaa jo roolinsa ja näytelmän, mutta yksittäiset lauseet saattavat unohtua.

Lavalle nousevat harjoittelemaan omaan kohtaustaan Halttunen ja Ruhanen, eli Toni-Heikki ja Lahja. Sivosen opastuksella haetaan vielä liikettä ja tekstiä. Parin viikon kuluttua kaikki on valmista.

Elina Alanne