”Harrastus, jonka otan tosissaan” – Marja-Liisa Kakkosen esikoiskirja Kesämökki sijoittuu Ristiinaan


Marja-Liisa Kakkosen Kesämökki on tarina perintöriidasta ja sisarussuhteista.  

 

Marja-Liisa Kakkonen lähetti Kesämökin muutamaan kustantamoon mutta totesi, että on turhauttavaa odotella niiden vastauksia. Hän toteaa, että omakustannustapa, jossa kustannuspalvelu hoitaa kirjalle kanavat verkkokauppoihin ja kirjastoihin on hänestä hyvä, koska ennen kaikkea hän haluaa tekstilleen lukijoita.

 

Itse asiassa se on aika rankka, tuumaa Marja-Liisa Kakkonen. Olen kertonut, että yllätyin hänen esikoiskirjastaan Kesämökki, koska siinä oli enemmän pahuutta kuin ennakkoon ajattelin.

– Se voi mennä ihon alle. Varsinkin, jos itsellä on samaistuttavia kokemuksia, Kakkonen kertoo saaneensa lukijapalautetta.

Kesämökki on romaani, joka kertoo neljästä sisaruksesta, heidän suhteistaan ja perintöriidastaan. Eräänä kesäisenä viikonloppuna sisarukset kokoontuvat perheen mökille Ristiinaan selvittämään solmuun mennyttä tilannettaan. Teksti liikkuu menneisyyden takaumissa ja hetkissä heinäkuisella Saimaalla. Kakkonen korostaa, että tarina on kuvitteellinen.

– Siinä on yllättäviä käänteitä. Moni on kommentoinut, että kirja oli koukuttava, eikä sitä malttanut jättää kesken. Nöyrästi ajattelen, että silloin olen jollain tavalla onnistunut. Se ei ole ihan mikä vain teksti, Kakkonen miettii.

 

Kakkonen kirjoitti Kesämökkiä töiden ohessa 5–6 vuotta.

– Kirjoittaminen on harrastus, jonka otan tosissaan. Vuonna 2016 aloin opiskella Jyväskylän avoimessa yliopistossa luovaa kirjoittamista. Aineopintojen vaiheessa kirjoitettiin puolet romaanista ja siitä Kesämökki erityisesti lähti syntymään.

Perintöriidat olivat teema, jota Kakkonen oli pyöritellyt mielessään jo tovin.

– Niitä tulee valitettavan usein ja aina ei ole kyse siitä varsinaisesta perinnöstä vaan esimerkiksi siitä, mitä joku on sanonut joskus. Tai joku saattaa kokea, että on tullut syrjityksi perheessä pienenä. Riitoja ei ole kaikilla sisaruksilla mutta kyllä niitä usein on.

Kakkonen on kouluttautunut sekä aikuiskasvatuksesta että yrittäjyydestä ja työskenteli vuosia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa useissa eri tehtävissä. Liiketalouden tausta näkyy myös Kesämökin teemoissa. Hän kertoo, että tarina muuttui kirjoittamisprosessin aikana. Kirjassa pahiksen roolissa oleva isoveli Timo nousi toiseksi päähenkilöksi.

– Alkuperäinen päähenkilö Hanna on hyvis ja aika hauras lopun perin. Timo on hänen vastaparinsa ja tämä henkilö muuttui kirjoittaessa hyvin paljon. Minun piti välillä pitää taukoja Timosta, koska rupesin itsekin vihaamaan koko hahmoa. Vaihdoin myös hänen nimensä, Kakkonen kertoo.

Kirjoittaessa Kakkoselle oli tärkeää Mikkelin Kirjoittajien proosaryhmän toiminta ja palaute.

– Heille sanoin jossain vaiheessa, että pahan täytyy saada palkkansa. Vaikka Kesämökissä on pahuutta, niin halusin, että siellä on myös hyvyys. Kirjoittajana halusin lopusta lohdullisen, koska tarinassa tapahtuu niin paljon.

 

Kirjan tapahtumapaikka on kuvitteellinen kesämökki Ristiinassa. Kakkonen on mökkeillyt 1980-luvulta saakka saaressa Yövedellä, joten kuvitteellinen mökkipaikka oli helppo tuoda Yöveden rannalle.

– Kirjan mökki on jossain siellä, kun ajetaan Suurlahdentietä pitkälle, Kakkonen naurahtaa.

Kirja päättyy lohdullisesti mutta moni kysymys jää myös auki. Lukijana jää miettimään, miten hahmojen elämä jatkuu tapahtumia täynnä olleen viikonlopun jälkeen.

– Jossain vaiheessa joku heitti, että ota Kesämökistä joku muu hahmo päähenkilöksi ja kirjoita muista teemoista. Minua houkuttaa kertoa seuraavan sukupolven Jarin tarina. Hänet mainitaan kirjassa vain sivuhenkilönä mutta hänestä paljastuu kiinnostavia asioita. Luulen, että Jarista kuullaan vielä.

 

Jarin tarinan lisäksi Kakkosella on ollut jo tovin teossa romaani, joka sijoittuu vuoden 1864 Mikkeliin. Tämä teos yhdistää fiktiota ja faktaa tuon ajan Mikkelistä.

– Innostuin hirveästi Antellin neitien koulusta, joka perustettiin nykyisen torin lähelle vuonna 1854. Olen etsinyt ja tutkinut tietoja siitä. Tarinani alkaa siitä, että nuori nainen saapuu Helsingistä Mikkeliin opettajaksi. Se on hänen fiktiivinen tarinansa mutta myös historiallisesti Mikkelissä on tapahtunut paljon tuolloin vuonna 1864.

Kakkonen toteaa, että hän tykkää edistää yhtä aikaa kahta hyvin erilaista projektia: Jarin tarinaa ja nuoren naisopettajan historiallista tarinaa.

– Aina tulen varmaankin kirjoittamaan tavalla tai toisella Mikkeliin liittyviä tarinoita, hän tuumaa.

Elina Alanne

 

Kesämökki-romaania on myynnissä Ristiinan K-raudassa, Mikkelin Suomalaisessa kirjakaupassa ja sitä voi lainata kirjastoista.