”En kirjoittanut älliä mutta löysin omat arvoni ja elämäntyylini” – Wilma Taavitsainen valmistui ylioppilaaksi kolmen lukion kautta


Lauantaina lakitettava Wilma Taavitsainen jatkaa jo puuseppäopinnoissa. 

 

Wilma Taavitsaisen tavoitteena on hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan muotoilijaksi. Xamk kouluttaa Kouvolassa sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua.

 

Lauantaina ristiinalainen Wilma Taavitsainen juhlii ylioppilaaksi valmistumista aika perinteisin menoin. Tiedossa on juhlat kotona sukulaisten kanssa.

Wilman taival ylioppilaaksi oli kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteinen.

– Aloitin Ristiinan lukiossa nelisen vuotta sitten. Vaihdoin sieltä lukion lakkautuksen takia Mäntyharjuun mutta lopulta vaihdoin vielä Mikkelin lukioon, koska sinne suuntaan kuljin joka tapauksessa paljon harrastusten vuoksi, Taavitsainen kertaa.

Hän kertoo, että lukioaika oli varsinkin Mäntyharjun aikaan raskasta.

– Siinä oli niin paljon reissaamista. Ja raskautta lisäsi, että en oikein tiennyt, mitä varten opiskelin ja omat oppimisvaikeudet toivat haastetta myös.

Lukio-opinnot Taavitsainen sai valmiiksi jo vuoden vaihteessa mutta lakitusta juhlitaan nyt.

– Nyt menen mukaan lakitukseen, jotta voin kokea myös sen.

 

Vaikka lukioaika oli paikoitellen raskasta, miettii Wilma nyt, että se oli kuitenkin järkevin polku.

– En tiennyt, mitä tehdä tulevaisuudessa. Kasvoin paljon matkan varrella. En kirjoittanut älliä mutta löysin lukioaikana omat arvoni ja elämäntyylini.

Yläasteen jälkeen Taavitsainen olisi saattanut valita ammattikoulusta lähihoitajan opinnot. Nyt hän miettii, että oli hyvä kypsytellä mietteitä vielä lukioaika, koska kynnys vaihtaa alaa ammattiopintojen jälkeen voisi olla nykytilannetta suurempi.

Pitkään Taavitsainen mietti lukion jälkeisiksi jatko-opinnoiksi jotain liikunta-alalta, kunnes oivalsi, että haluaa pitää liikunnan vain itsellään, harrastuksena.

– Löysin sitten, että asia, joka on pienestä asti ollut minun juttuni ja mistä olen tykännyt, onkin asia, jota haluan tehdä työkseni.

Tammikuussa Taavitsainen aloitti puuseppäopinnot ja tavoitteena on hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan muotoilijaksi. Xamk kouluttaa Kouvolassa sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua.

– Minua kiinnostaa, miten järjestellä asioita esimerkiksi niin, että arjessa on helppo löytää tavaroita. Ja totta kai myös kauneus. Sen suunnittelu, mikä olisi luonteikasta ja sopisi juuri tietylle ihmiselle. Sisustamista haluan tehdä myös muille, kun liikunnan haluan pitää itselläni.

 

Harva nuori Suomessa on varmaankaan valmistunut ylioppilaaksi kolmen lukion kautta. Wilma kertoo, että hänelle Ristiinassa ja Mäntyharjussa opiskelu oli helpompaa.

– Kun on kasvanut Ristiinassa, niin on tottunut pieneen. Varsinkin Ristiinassa oli helppoa, kun opettajat olivat tuttuja ja he tunsivat myös minun oppimisvaikeuteni.

Wilman oppimisvaikeus näkyy lukemisen ymmärtämisessä ja hänen työmuistinsa kuormittuu nopeasti. Ylioppilaskirjoituksiin hän sai joka kokeeseen kahden tunnin lisäajan.

– Myös Mäntyharjussa opettajiin tutustui nopeasti. Mikkeli olikin sitten tosi iso ja eri opettajat koko ajan. Lopulta siihen tottui nopeasti mutta oli se tosi erilaista.

Oppiaineista Wilman suosikki oli matematiikka.

– Siinä ei tarvitse lukea vaan pitää opetella säännöt ja tehdä niiden mukaan. Matematiikkaa oli mukava opetella, vaikka se on hankalaa. Inhokki oli ehkä historia. Tuntuu, että nyt vasta on tullut se kasvu, että pystyn sisäistämään asioita ja olen oppinut paljon esimerkiksi sarjoja katsomalla.

Tuore ylioppilas muistuttaakin, että jokaisella on omat tapansa oppia.

– Me ihmiset olemme yksilöllisiä. Jollekin toiselle lukeminen voi olla ainoa tapa oppia. Hyvä, että on erilaisia mahdollisuuksia, Taavitsainen summaa.

Elina Alanne