Samaistuttava tarina nuoruudesta – Populäärimusiikkia Vittulajänkältä tuo nuoret lavalle


Ristiinan nuorisoseuran Tuuva Teatteri on uudistunut kesän esitykseen voimakkaasti.

 

Leo Gynther ja Nooa Nousiainen esittävät nuorta Mattia ja Niilaa.

 

Kaunis, hullu tarina. Näytelmä, joka tarjoaa katsojalle tunteiden vuoristorataa. Tänä kesänä Ristiinassa nähtävä Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on kahden nuoren pojan kasvutarina.

– Tämä on kaunis nuorten kasvutarina ja tarina siitä irtaantumisesta pienestä kylästä, mikä jokaisen on pakko tehdä, kertoo esityksen ohjaaja ja visualisoija Jani Lastuniemi.

Ristiinan nuorisoseuran Tuuva Teatteri on uudistunut kesän esitykseen voimakkaasti. Lavalla ei nähdä juurikaan tuttuja näyttelijöitä vaan runsaasti nuoria. Tarinan pääosassa olevia Mattia ja Niilaa nuorina esittävät Leo Gynther ja Nooa Nousiainen.

Gyntherin päätyminen pääosan esittäjäksi on oma, hauska tarinansa. Hän tekee näytelmässä myös 35-vuotiaan kertojan roolin.

– Jani oli nähnyt minut kadulla, kun olin kävelemässä koulusta kotiin. Kaverini kautta hän otti yhteyttä, että olisi tämmöinen homma, Gynther kertoo.

Lastuniemi kertoo, että Leon habituksessa oli jotain iätöntä, jota näytelmään tarvittiin.

– Kuulin lisäksi, että Leo on tehnyt teatteria. Tarvitsimme myös teatteria harrastaneita, koska musiikkiopiston kautta tuli mukaan sellaisia, jotka eivät ole tehneet teatteria, Lastuniemi kertoo.

Täysin uusi kokemus teatterin tekeminen on Nousiaiselle. Hän on soittanut vuosia sähköbassoa Mikkelin musiikkiopistossa ja näytelmän musiikkiohjauksesta vastaava Juho Puikkonen on hänen opettajansa.

– Juho kertoi, että tällaiseen olisi mahdollista päästä mukaan. Ajattelin heti, että tämä olisi ainutlaatuinen kokemus, Nousiainen kertoo.

Näytelmän tarinaan kuuluu siis olennaisesti musiikki, jota kuullaan bändiltä väliajan jälkeen.

 

Näytelmän harjoittelu on ollut kokemuksena sellaista kuin Nousiainen oli ajatellutkin – uutta, mielenkiintoista ja jännittävää. Aiemmin lapsi- ja nuorisoteatterissa mukana ollut Gynther sanoo, että hänelle näytteleminen ei poikkea aiemmasta.

– Mutta tämä teksti on oma lempparini kaikista, missä olen ollut mukana. Tosi hauska tehdä tällaista, hän tuumaa.

Porukalla on treenattu ensin yksittäisiä kohtauksia ja kesäkuun alussa alkoivat koko näytelmän läpimenot.

– Tätä tekemässä on ihan huikea jengi, jota ei olisi voinut edes lotolla saada. Mukana on Ristiinaan juuri muuttaneita ja ihmisiä ympäri maata. Harjoitteleminen on ollut tosi hedelmällistä. Nuoret haluavat usein pohtia ja analysoida kohtauksia, eivätkä vain tehdä, Lastuniemi kertoo.

Linnankorvan lavalla nähdään 20 eri esiintyjää. Joukossa on kaikenikäisiä: nuorin on alle 1-vuotias ja vanhin 78-vuotias.

– Nuorten poikien ystävyystarinassa seurataan kahta kotia. Toinen on valoisampi ja toinen synkempi, Lastuniemi kertoo.

 

Mikael Niemen alkuperäisteokseen perustuva Populäärimusiikkia Vittulajänkältä sekoittaa Gyntherin ja Nousiaisen mielestä taitavasti vakavia aiheita ja huumoria.

– Tähän on helppo samaistua. Uskon, että tämä voi olla monellekin puhutteleva esitys. Tämä ei ole ihan kevyt vaan mukana on syviäkin juttuja, Nousiainen miettii.

Lastuniemi toivoo, että katsojat eivät liikaa säikähdä näytelmän nimeä.

– Lopulta tämä on aika traditionaalinen kesäteatteriesitys, jos varsinkin massakohtauksia miettii. Muutama kohtaus voi olla vähän ahdistava mutta olemme jättäneet tarinasta esimerkiksi kirosanoja pois, Lastuniemi sanoo.

Elina Alanne

 

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä Linnankorvalla 9.-27.7.2023. Lisätietoja www.ristiinankesateatteri.fi.

 

Juttu on julkaistu  Ristiinalaisen kesälehdessä 1.6.