Kirjailijaliiton Suunta-palkinto 2025 Anne Leinoselle – ”Hienoa saada omalta yhteisöltä tunnustus”
Leinonen palkittiin lauantaina Rovaniemellä.

Suomen Kirjailijaliiton vuoden 2025 Suunta-palkinnon saa kirjailija Anne Leinonen.
Suunta-palkinto nostaa esiin paikallista ruohonjuuritason kirjallisuustoimintaa sekä erityisen aktiivisia henkilöitä kirjallisuuden alalta. Se myönnetään henkilölle tai toimijalle, joka on erityisellä tavalla edistänyt kirjallisuutta ja kirjallisuuden harrastamista omalla paikkakunnallaan.
Anne Leinonen (s. 1973 Juva) on suomalaisen spekulatiivisen fiktion ydinhahmoja ja Etelä-Savon kirjallisen elämän ylläpitäjiä. Leinonen on kirjoittanut yli parikymmentä vuotta niin nuorille kuin aikuisille. Lisäksi hän on toiminut kustannustoimittajana, monien kirjailijoiden mentorina, erilaisissa luottamustehtävissä ja poikkitaiteellisissa projekteissa.
Leinonen asuu Ristiinassa. Palkinto luovutettiin Leinoselle Kirjailijayhdistysten Talvipäivillä Rovaniemellä lauantaina. Ristiinalainen tavoitti Leinosen puhelimitse Rovaniemeltä perjantaina.
– Tunnustus tuntuu oikein hyvältä. Hienoa saada omalta yhteisöltä, eli kollegoilta palkinto, Leinonen totesi.
Palkintoperusteilla mainittiin muun muassa, että vuonna 2005 Leinonen perusti Usva-verkkolehden esittelemään suomalaista spekulatiivisen fiktion kenttää. Hän on järjestänyt monena vuonna kirjoittajille Usva-leirejä vertaispalautteen ja verkostoitumisen edistämiseksi sekä perustanut kirjoittajaryhmä Usva-akatemian.
Leinonen on ollut aktiivisesti mukana Osuuskumma-kustantamossa ja hänellä on myös oma kustantamo, Penelope-kustannus yhdessä Saara Henrikssonin kanssa.
– Joidenkin kirjailijoiden tie on tehdä teoksia, jotka herättävät ihmisiä ajattelemaan ympäröivää todellisuutta ja ihmisen osaa siinä. Minulle tärkeää on ollut toisten kannatteleminen, Leinonen kertoo palkintotiedotteessa.
Mutta miksi kannatteleminen on ristiinalaiskirjailijalle tärkeää?
– Ajattelen niin, että ”aloita maailmanparantaminen itsestä ja lähiympäristöstä”. Taideala on todella kilpailtu ala mutta siihen kilpailuun ei ole pakko lähteä mukaan. Se ei ole minulta pois, kun autan jotain nuorta tekijää ja hän voi välttää niitä virheitä, joita muut ovat tehneet, Leinonen miettii.
– Olen itse saanut lempeää ohjausta alussa kollegoilta, jotka olivat itseäni kokeneempia. Heille sitä velkaa ei voi maksaa mutta voin maksaa sitä antamalla tietoa asioista eteenpäin, Leinonen jatkaa.
Palkintotiedotteessa Leinonen tiivistää asian myös näin:
– Taiteilijuus on vastavirtaan uimista, ja herkän taiteilijan usko omiin kykyihin sammuu helposti. Silloin tarvitaan niitä, jotka kannattelevat ja tukevat. Olen kiitollinen siitä, jos voin omalta osaltani mahdollistaa uusien kykyjen nousun tai verkostoida ihmisiä niin, että erilaiset raja-aidat kaatuvat. Tämä palkinto on minulle tärkeä kunnianosoitus ja muistutus siitä, että näkymätönkin voi muuttua näkyväksi, Leinonen sanoo tiedotteessa.
Rovaniemellä Leinonen osallistui Talvipäivien ohjelmaan, jossa oli sekä ohjelmaa ammattilaisille että yleisölle kirjallisuuteen liittyen.
Pohjoisen reissu on myös muuten työmatka.
– Jatkan täältä itse asiassa Pohjois-Norjaan. Olen kirjoittamassa dekkaria ja käyn samalla reissulla sen tapahtumapaikoilla. Olen siis ensimmäistä kertaa kirjoittamassa ihan perusdekkaria, jossa ei ole mitään yliluonnollisia juttua. Mutta toki murhaan siinä liittyy myös pohjoisen mytologiaa, Leinonen kertoo.
Dekkari julkaistaan äänikirjana loppuvuodesta.
– Nyt juuri on julkaistu minun ja Helena Wariksen Kettukoski-kirjoista kolmas, Munia ja morkkista Kettukoskella. Siinä on pääsiäinen menossa, Leinonen kertoo.
Kettukoski-sarjaa kirjailijat kirjoittavat nimellä Marke Talvi. Kirjat ilmestyvät ensin äänikirjoina ja myöhemmin myös paperiversioina.
– Sarjan toinen osa, Kinkkua ja kommandoja Kettukoskella, on nyt painossa ja tulee kirjana kirjastolevitykseen toukokuussa, Leinonen vinkkaa.
Leinonen on palkittu aiemmin muun muassa Etelä-Savon taidepalkinnolla, WSOY:n nuortenkirjakirjoituskilpailussa yhdessä Eija Laitisen kanssa, Atorox-palkinnolla ja Portin kirjoituskilpailussa.
Elina Alanne